1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Днес е денят на чая

Днес е денят на чая

3 милиона тона е годишната продукция на чай в света

Отбелязваме международния ден на чая. Целта е привличане вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството и неговата търговия. Инициативата има и социална цел- популяризирането на напитката.

Основният страх на производителите на чай в световен мащаб е агресивната политика на големите корпорации. Те изкупуват суровината на ниски цени. Проблемът в България пък е намирането на работна ръка. В допълнение- ние, изнасяме тонове сушени лечебни растения в Европа, които след това се връщат в страната ни като преработени продукти с висока добавена стойност, казват специалистите.

История:

Международният ден на чая се отбелязва от 2005г. насам с решение на петия Световен социален форум. Всъщност за родно място на напитката се счита Китай. Легендите разказват, че през 2737г. пр. Хр. Китайският император Шън Нуй случайно открива чая, след като в котлето му с вряща вода попадат донесени от вятъра листа. Смята се, че има близо 1500 чаени разновидности. Статистическите данни пък показват, че това е втората най-консумирана напитка в света след водата. 3 милиона тона е годишната продукция на чай в света. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.