1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Днес е Европейският ден на шоколада

Днес е Европейският ден на шоколада

Първото шоколадово блокче е направено през 1842 г. от Джон Кедбъри

На 7 юли отбелязваме Европейския ден на шоколада. На тази дата през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна.

Ацтеките са първите хора в света, които произвеждали хранителен продукт от какаото - наричали го "храна на боговете". 

Думата "какао" идва от техния език, а испанците я възприемат и пренасят в Европа.

Легендата гласи, че ацтеките отглеждали какаовото дърво и то било свещено за тях, защото вярвали, че е подарък  от бог Кетцалокоатъл.

Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обредни пожертвования, но и за платежно средство.

От какаото се приготвяло и местно люто питие с много подправки, което нямало нищо общо с вкусът на днешното какао.

Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и черен пипер.

Първоначално какаовите продукти, основно напитки, не са били подслаждани, а се консумирали горчиви.

Първото шоколадово блокче е направено през 1842 г. от Джон Кедбъри, на когото му хрумнало да направи твърд шоколад.

По-късно в Швейцария Даниел Петер добавил кондензирано мляко към шоколада и така създал продукта, познат днес като млечен шоколад.

Любопитен факт е, че човек изяжда през живота си средно около 10 хил. блокчета шоколад.

Освен с невероятния вкус шоколадът е известен и с полезните си свойства. Според изследване, всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Ефектът на едно парченце шоколад на ден върху кръвното налягане се равнява на половин час тренировки. Твърди се, че натуралният шоколад има антибактериален ефект върху устата и предпазва зъбите от кариес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.