1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Днес настъпва астрономическата зима

Днес настъпва астрономическата зима

По време на слънцестоенето през декември слънчевите лъчи падат в най-южната си точка

Слънцестоенето се случва в един и същи мигза всички хора, навсякъде по Земята. През 2021 г. декемврийското слънцестоене идва на 21 декември в 15:59 по Гринуич или Universal Time (UTC). За да разберете в колко часа ще се случи, трябва само да прибавите или извадите часовете според местоположението си във вашата часова зона. За България това са плюс два часа, тоест, за нас зимното слънцестоене през 2019 г. ще настъпи в 17:59 ч., а в Сидни, Австралия, ще бъде в 2:59 на 22 декември, а в Аляска - в 06:59 ч.

За България тази година астрономическата зима ще настъпи на 21 декември в 17 часа и 59 минути. Това е датата на зимното слънцестоене - най-късият ден в годината, траещ 9 часа, 2 минути и 41 секунди. Съответно нощите около 21 декември са най-дългите в годината.

По време на слънцестоенето през декември слънчевите лъчи падат в най-южната си точка - на ширина 23.44° на юг, географска ширина, известна като Тропика на Козирога. По същия начин по време на слънцестоенето през юни се определя северната ширина 23,44 °, известна като Тропика на Рака.

Слънцето преминава над тези крайни ширини точно два пъти годишно.

В Северното полукълбо зимното слънцестоене случва на 21 декември, а южното - на 21 юни, което в нашето полукълбо се нарича лятно слънцестоене. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.