1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Днес официално се открива ловният сезон

Днес официално се открива ловният сезон

В най-голямата ловна организация у нас са обединени 140 ловни сдружения

Между 40 000 и 45 000 български авджии се очаква да се включат в тазгодишния ловен сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривеци, горски бекаси и обикновена бекасина, който днес официално се открива. По традиция в първата събота на август в цялата страна българските ловци се събират, за да поставят началото му.

Ловуването ще се прави само с писмени разрешения от директорите на горските стопанства за държавните ловностопански райони или специалистите по лова към фирмите, сключили договори за стопанисване и ползване на дивеча. В него се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя и участниците в лова при групов лов, както и номерата на ловните билети и членските карти. В документа се записват дори видът и броят на разрешения за отстрел дивеч. Само в събота, неделя и дните, обявени за национални празници, може да се ловува за дребен дивеч, уточниха от Изпълнителната агенция по горите. Освен това е  важно да се знае, че на лов за дребни птички се ходи само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

По повод откриването на ловния сезон от службатата „Контрол над общоопасните средства” предупреждават:


Най-важното е да не се употребява алкохол по време на лов, да се спазват инструкциите на водачите на ловните дружинки. Ловът е колективно занимание, но всяко действие е индивидуално, отговорността е индивидуална. Употребата на алкохол по време на лов прави хората по-емоционални, емоциите не са добър съветник в такъв момент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.