1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Днес отбелязваме Тодоровден

Днес отбелязваме Тодоровден

Снимка:

Празникът е наричан още Конски Великден

Празникът на Свети Теодор Тирон се отбелязва в съботния ден от първата седмица на Великия пост.

Легендата разказва, че на този ден Свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято.

На Тодоровден по традиция се организират надбягвания с коне - кушии.

Кушиите заемат централно място на Тодоровден. Докато жените изпълняват своите ритуали, мъжете се подготвят за надбягването с коне.

Мъжете стават още в зори, сресват и кичат най-хубавите си коне с шарени конци, мъниста и пискюли. На някоя просторна поляна вече е премерено и маркирано трасето на надбягването, цялото село се е събрало за напрегнатото зрелище. След надбягването, на което печели най-бързия, следва награждаването – торба хубав зоб, венец, който момите са изплели и не на последно място – всеобщото уважение и признание. Конниците и победителят правят почетна обиколка из село, съпроводена с благословия от стопаните. Отличилият се кон бива причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото. Затова празникът е наричан още Конски Великден.

Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. След това хвърлят водата на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им.

Днес празнуват всички, които носят имената Тодор, Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дарка

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.