1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. До 20 януари е крайният срок за отчитане дейността на билкозаготвителните пунктове

До 20 януари е крайният срок за отчитане дейността на билкозаготвителните пунктове

На територията на РИОСВ-Хасково функционират 12 пункта за изкупуване на билки

Съгласно Закона за лечебните растения билкозаготвителни пунктове в областите Хасково и Кърджали трябва да представят в инспекцията до 20 януари 2018г. обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през 2017г. билки от лечебни растения и техния произход по позволително, както и за складови наличности.

Билкозаготвителите, които не подадат в срок исканата информация или тя съдържа неверни данни, подлежат на санкциониране. В Закона за лечебните растения се предвиждат глоби за физически лица в размер от 100 до 1 000 лева, а за юридическите - имуществени санкции от 300 до 2 500 лева. Миналата година поради неподадена своевременно информация са санкционирани 4 билкозаготвителни пункта.

На територията на РИОСВ-Хасково функционират 12 пункта за изкупуване на билки- в Кърджали, Крумовград, Момчилград, Свиленград, Ивайловград, Симеоновград, с. Константиново, общ. Симеоновград и пет в Любимец. Подадените в Екоинспекцията справки за реализирани количества билки през последните  години показват, че в региона се събират най- много риган, чубрица, лайка, шипка, градински чай, лавандула и липа.

Пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия и/или съхранение на билки, задължително обявяват дейността си в РИОСВ и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.