1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. До 2016 г. са разселени 45 ловни соколчета на територията на страната

До 2016 г. са разселени 45 ловни соколчета на територията на страната

В миналото ловният сокол е бил един от най-често срещаните видове птици в Лудогорието, Добруджа и по Дунав

Инициативата за възстановяване популацията на ловните соколи - един от най-застрашените видове в световен мащаб, бележи големи успехи у нас. До 2016 година са отгледани и освободени 45 млади ловни соколчета на територията на страната, като 33 от тях са излюпени и отгледани в спасителния център на „Зелени Балкани“. През тази година се очаква да се излюпят още птици от изчезващия вид, а преди дни е започнал и размножнителният им сезон. Това съобщиха от „Зелени Балкани“, които с подкрепата на застрахователното дружество „Армеец“, работят по програмата „Завръщане на ловния сокол в България”.

От центъра са успели да подготвят и ремонтират гнездата на птиците, преди стартирането на сезона за размножаване. Чакълената настилка на 19 гнездилки в общо 8 клетки е изцяло сменена. Ремонтирани са и някои от дъските, основите и стените на гнездата, като по този начин се гарантира сигурността на малките соколчета след излюпването им.

В миналото ловният сокол е бил един от най-често срещаните видове птици в Лудогорието, Добруджа и по Дунав, като стотици двойки са гнездили в страната ни. В средата на ХХ век обаче популацията им спада до няколко десетки двойки из цяла България. Причините са много - разораване на пасищата, масово разпръскване на пестициди, посегателствата от соколари и бракониери. Затова и спасителният център „Зелени Балкани“ се захваща с проекта „Завръщане на ловния сокол в България”.  През 2012 г. в инициативата се включва и застрахователното дружество „Армеец“. От всяка сключена застраховка „Каско на МПС” дружеството заделя сумата от 0,50 лв. за финансиране на програмата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.