1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Двулицева котка разби Рекордите на Гинес

Двулицева котка разби Рекордите на Гинес

Снимка:

Котаракът Франк и Луи, известен с двете си усти, двата си носа и трите си очи, навърши 12 години

Котаракът Франк и Луи, известен с двете си усти, двата си носа и трите си очи, навърши 12 години и вече е най-възрастната двулицева котка на планетата, предава Ройтерс.

Историята на Франк и Луи започва с краниофациална малформация - изключително рядко вродено състояние, известно още като дипрософия, при което част от лицето на индивида се дублира върху главата му. Болестта се среща често при домашните котки, но едва няколко двулики животни успяват да оцелеят до стари години, посочи говорителката на Рекордите на Гинес Сара Уилкокс.

Франк и Луи е роден на 8 септември 1999 г. Забележителният му живот ще бъде запомнен и от Книгата на Гинес, която ще запази историята му в най-новото си издание, пише БГНЕС. Неговата собственичка - американката Марти, живее край Уорчестър, щата Масачузетс. Двамата се "срещнали" през 1999, когато тя работела като ветеринар. Двуликият котарак бил на едва два дни, а му предстояло да бъде евтанизиран, тъй като двуликите котки живеят около четири дни и обикновено умират в мъки.

"След като се роди, всеки ден живот за него бе благословия", сподели Марти пред местна радиостанция.

Тя обаче решила да спаси живота му и го осиновила. Така котката, която има един мозък и следователно и двете му лица действат в унисон, останала жива и до днес. Въпреки, че очите му - най-външните, са в нормално състояние, средният му зрителен орган не функционира. Животното яде от дясната си страна и използва за това лицето на Франк, което всъщност е свързано с хранопровода му. Междувременно пък носът на Луи потръпва. Според собственичката на котарака, той е повече куче, отколкото котка, тъй като се разхожда с верижка и обича да се вози в автомобили.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.