1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕК може да спре всички пари за земеделие, ако се плати на фермерите с наложени санкции

ЕК може да спре всички пари за земеделие, ако се плати на фермерите с наложени санкции

Снимка:

От 1 май е сформирана комисия, която разглежда всяка жалба

„Няма да бъда министърът, който под натиск да изплати средства на земеделски производители с наложени санкции”. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов пред журналисти в МЗХ по повод протеста на фермери, недоволни от наложените санкции за Кампания 2009 и Кампания 2010 г. Той подчерта, че ако за трети път държавата си позволи да изплати средства за неправомерно декларирани площи, се очаква ЕК да спре всички фондове за земеделие и субсидии на българските земеделски производители. Според него ЕК наложи санкции на България в размер на 40 млн. лв. за 2007 г. и 49 млн. лв. за 2008 г.

Наложените санкции за 2010 засягат 5 800 бенефициента за средства в размер на 20 млн. лв. Заради тях не можем да рискуваме ЕК да спре средствата на всички останали коректни земеделци, чийто субсидии надхвърлят 1 млрд. лв. За близо 96% от санкцианираните бенефициенти е доказано, че има нарушения, съобщи министърът и посочи, че останалите 4% ще се разглеждат допълнително.

Някои земеделски производители са декларирали за подпомагане гробища, язовири, гори, сметища, скали и военни полигони, посочи министър Найденов като показа примери за такива недопустими терени. Той припомни, че от 1 май е сформирана комисия, която разглежда всяка жалба. Фермерите могат да подават своите несъгласия до 20 май. В комисията участват и трима животновъди, което е гаранция за обективност, каза министърът. До момента са подадени около 1000 жалби от земеделски производители при наложени санкции на 5800.

В случай, че комисията докаже, че има основания за отменяне на определена санкция, тя ще бъде анулирана, но само на базата на доказателства, обясни министър Найденов.

През месеците май и юни ще бъдат изплатени средствата на изрядните бенефициенти за агроекология и необлагодетелстваните райони, съобщи зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Свилен Костов. Той припомни, че те се плащат около месец и половина след изплащането на европейските субсидии /СЕПП/ и националните доплащания.

Утре, 12 май, ще се проведе заседание на Консултативния съвет по животновъдство.

Справка - Средства за животновъдния сектор

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.