1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕК отхвърля критика на немските млекопроизводители

ЕК отхвърля критика на немските млекопроизводители

Еврокомисарката Мариан Фишер Боел се показва неотстъпчива

По повод кризисните срещи за млякото в Берлин и Брюксел Европейската комисия отхвърли критиката на немските фермерски дружества, съобщава агенция Франс Прес. Последното покачване на цените на млякото бил положителен сигнал, че европейската политика разгръща действието си, каза еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Боел за АФП в петък в Брюксел. Същевременно датският еврокомисар потвърди възраженията си срещу намесите в пазара за подкрепа на цените на млякото, както искат Германия и Франция.

ЕС не би могъл да вдигне изкуствено производствената цена от 28 на 40 цента за литър мляко, каза комисарят с оглед на срещата на върха за млечната криза в петък следобед. „Това би струвало 20 милиарда евро на бюджета на ЕС, а не съм сигурна, че всички правителства са готови, да дадат такава сума". Фермерите посочват, че могат да произвеждат, покривайки разходите, при цена едва от 40 цента нагоре.

В спора за млечните квоти Фишер Боел също се показа неотстъпчива. Няма да има връщане назад след решението на ЕС за изтичането на максималните граници за производство на мляко, каза комисарят. До 2015 г. квотите постепенно трябва да отпаднат напълно. Фермерите се опасяват в такъв случай от нов спад на цените.

След срещата на върха за млякото с немския канцлер Ангела Меркел и фермерските дружества в петък, днес ще се състои друга извънредна среща на високо равнище на аграрните министри на ЕС в Брюксел.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.