1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕК временно разрешава държавна помощ до 15 000 евро за земеделските стопани

ЕК временно разрешава държавна помощ до 15 000 евро за земеделските стопани

Сумата може да се отпуска еднократно за всяко предприятие до края на 2010 г

Европейската комисия постигна съгласие да разреши на държавите-членки да отпускат на земеделските стопани еднократна държавна помощ в размер до 15 000 евро. Тази стъпка е част от настоящите усилия на Комисията да стабилизира доходите на млекопроизводителите, но тя, разбира се, се отнася и за земеделските стопани от другите отрасли.

Решението изменя Временната кризисна рамка, приета от Комисията през януари 2009 г., в която вече са предвидени различни възможности за помощ с цел да бъде улеснен достъпът до финансиране на предприятията от ЕС. С това решение на Комисията, в Рамката се включва отделна съвместима помощ в ограничен размер до 15 000 евро, предназначена за земеделските стопани.

Тази сума може да се отпуска еднократно за всяко предприятие до края на 2010 г. Всяка помощ от типа de minimis, получена от началото на 2008 г., трябва да бъде приспадната от тази сума. Схемите за помощ, въведени в рамките на този нов инструмент, трябва да бъдат достъпни за всички производители на първични селскостопански продукти и да допълват другите общи кризисни мерки, които вече са били приети от държавите-членки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.