1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Екоактивисти напръскаха с боя камъните в Стоунхендж

Екоактивисти напръскаха с боя камъните в Стоунхендж

Археолозите все още проучват размера на щетите

Двама екоактивисти от организацията "Спрете петрола" бяха арестувани във Великобритания с обвинението, че са напръскали прочутия древен монумент Стоунхендж с боя. Със своята акция природозащитниците призовават бъдещото британско правителство до 2030 година изцяло да прекрати използването на изкопаеми горива.
 
От полицията в графство Уилшър съобщават, че при задържаните става дума за 21-годишен студент от Оксфорд и 73-годишен мъж от Бирмингам. Срещу двамата е повдигнато обвинение в увреждане на исторически ценности. В същото време от екоорганизацията "Спрете петрола" изтъкват, че използваното в акцията оранжево вещество всъщност е оцветено с хранителна боя царевично нишесте, което ще се измие от следващия дъжд.
 
Протестът е в разгара на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 4 юли. С него екоактивистите настояват новите управляващи да подпишат с обществото правно обвързващ договор за отказ от изкопаемите горива до 2030 година. В свое изказване премиерът Риши Сунак нарече акцията "срамна проява на вандализъм срещу един от най-древните и най-значими паметници не само във Великобритания, но и в света. Лейбъристите, които са в опозиция, изтъкнаха, че подобни прояви трябва да бъдат наказвани с цялата строгост на закона.
 
Археолозите все още проучват размера на щетите, нанесени от двамата природозащитници. Датата на акцията не е случайна – тя се проведе ден преди лятното слънцестоене, когато към Стоунхендж се стичат хиляди посетители, за да наблюдават как слънцето огрява древните камъни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.