1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Еколози: Найлоновите торбички са "по-зелени" от хартиените

Еколози: Найлоновите торбички са "по-зелени" от хартиените

Резултатите от проучването бяха посрещнати с радост от членовете на опаковъчната промишленост

Вестник „Independent“ разкрива съществуването на доклад, поръчан от британското правителство, който заключава, че найлоновите торбички са всъщност по-малко вредни за околната среда от хартиените или памучните, пише greentech.bg.

Докладът е написан от Крис Едуардс и Йона Мейхоф Фрай по поръчка на Агенцията за околната среда в Обединеното кралство. Според сведенията, обикновените найлонови торбички са 200 пъти по-щадящи за климата от тези, направени от памук, предпочитани от повечето природозащитници.

Учените са направили много прост извод – че найлоновите торбички са "по-зелени", защото са по-леки. „Значителна част от въздействието върху околната среда на тези (хартиените и платнените) торби е свързано с ресурсите, използвани в тяхното производство, коментира говорител от Агенцията за околна среда. Всички найлонови чанти за многократна употреба трябва да се използват повторно, доколкото е възможно, за да се намали относителното им въздействие върху околната среда”.

Резултатите от проучването бяха посрещнати с радост от членовете на опаковъчната промишленост, които твърдят от години, че найлоновите торбички имат някои ползи за околната среда в сравнение с памучните. Остава любопитно защо това проучване се публикува едва сега, след като резултатите от него са били известни още преди една година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.