1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Екомузей с аквариум отвори врати в Русе

Екомузей с аквариум отвори врати в Русе

В музеят е представен и макет на космат мамут в реални размери

Екомузей отвори врати в Русе на 28 септември. Изцяло ремонтираният и оборудван музей по проект „Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл“ е финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013.

Общата стойност на проекта е 4 432 260,90 лева, от които 95,93% се осигуряват по ОП “Регионално развитие“, а собственият принос на Община Русе възлиза на 180 393,02 лева.

Водеща туристическа атракция е настоящата сграда на Регионален Исторически Музей Русе (РИМ), позната като „Двореца на Батенберг”. Тя заедно с останалите две сгради – на Регионална библиотека „Любен Каравелов” и сградата на РИМ, предназначена за нуждите на отдел „Природа”, образуват ансамбъл от културно-исторически атракции, разположени в непосредствена близост, което дава възможност за интегрираното им развитие и обособяването на общ туристически продукт, привличащ интереса на посетителите на града.

„Русенци и гостите на града могат да видят една богата колекция от праисторически животни, сред която и единствената запазена в света долна челюст от Mammuthus rumanus“, заяви уредникът на отдел „Природа“ Венцислав Петков. В екомузеят е представен и макет на космат мамут в реални размери, най-големият сладководен аквариум в България, както и диорами с различни животински видове в реална среда.

Веднага след прерязването на лентата, стотиците гости на събитието бяха поканени да влязат вътре и първи да разгледат експонатите. През следващите месеци екомузеят ще работи без почивен ден. Входът за възрастни е 4 лева, а за деца – 1 лев. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.