1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Експортните субсидии насърчават производството на висококачествени български земеделски продукти и подпомагат износа им

Експортните субсидии насърчават производството на висококачествени български земеделски продукти и подпомагат износа им

Възстановяванията при износ служат за компенсиране на разликата между по-високите цени на продуктите в ЕС и цените в трети страни

* Видео по темата може да видите ТУК
* Други статии по темата...

Експортното субсидиране е основна мярка на Общата селскостопанска политика на ЕС, която се прилага за почти всички земеделски продукти. Експортни лицензии се издават за изплащане на експортни субсидии от ДФ „Земеделие” на износители на непреработени и преработени земеделски продукти, произведени в страната и за направления, определяни ежегодно с решение на Министерски съвет съгласно Наредбата за условията и реда за издаване на експортни лицензии на основание чл. 12б, ал. 3 от Закона за подпомагане на земеделските производители.
Продуктите, които подлежат на задължително лицензиране при износ към трети страни, независимо дали се иска възстановяване, са от секторите на зърнени култури, ориза и захарта. Когато количествата им са под максималните прагове, посочени в Приложение ІІ, Част ІІ на Регламент 376/2008, лицензия не се изисква.
Експортната лицензия е документ, който дава право на експортна субсидия при извършен износ. Тя се издава на износител, който е получил дял за експортно субсидиране на определен земеделски продукт чрез търг, проведен по реда на наредбата по чл. 12б, ал. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП). ДФЗ води публичен регистър на издадените експортни лицензии, като данните от него се обявяват на видно място в сградата на Фонда и се публикуват в интернет страницата му. 
Изплащането на експортна субсидия зависи от представянето на доказателства за износа на продукта от митническата територия на Общността и доказателства за вноса му на територията на третата страна. За да бъдат изплатени възстановявания при износ, необходимо е в срок от 12 месеца след датата на приемане на митническата декларация за износ да бъде подадена заявка по образец, придружена от необходимите доказателствени документи. Възстановявания при износ се изплащат в рамките на три месеца от датата на пристигане на последния документ, доказващ правото за получаване на възстановяване при износ. Държавните помощи се изплащат след осъществяването на експорта при доказателства с митнически документи и от страната, която е получател. Крайният срок е 15 ноември за реализиране на подпомогнатия износ.

За износ на български млечни продукти също ще се изплащат експортни субсидии 


По предложение на Асоциацията на млекопреработвателите в България на 13 ноември 2009 г. Министерството на земеделието и храните е изпратило до Европейската комисия искане за включване на българските млечни продукти – сирене и кашкавал, като продукти, които подлежат на експортни субсидии. На 18 март 2010 г. на Управителния комитет по обща организация на селскостопанските пазари към ЕК е гласуван проект за регламент, който включва кашкавал от овче, козе или краве мляко, който да бъде включен в тарифната номенклатура на ЕС.

Стартираха експортните субсидии за птичето месо

От 29 март до 2 април тази година премина първият етап, в който износителите на птиче месо можеха да кандидатстват за издаване на лицензии, ако желаят да получат субсидия при износ за страни извън ЕС. Експортната субсидия се изплаща под формата на възстановяване при износ след доказване на изнесените количества.

За количества до 25 тона птиче месо, лицензията за износ може да бъде издадена в деня на подаване на заявлението и е със срок на валидност 5 работни дни. Ако количествата за експорт надхвърлят 25 тона, при подаване на заявления в периода от 29 март до 2 април, лицензиите ще се издават на 7 април 2010 г., съгласно Регламент 1157/2009. Срокът на валидност на лицензиите за количества над 25 тона е 90 дни. За да получат експортна лицензия и финансова помощ, те трябва да докажат, че извършват търговска дейност в сектора на птичето месо от поне 12 месеца към датата на подаване на заявлението за лицензия – чрез предоставяне на годишна данъчна декларация, фактури, договори, износни декларации и др.

Необходимите документи за издаване на лицензиите за износ на птиче месо са попълнено от износителя заявление за издаване на лиценз и учредена банкова гаранция, чийто размер варира от 2 евро до 6 евро на 100 кг в зависимост от вида на продукта и дестинацията.

Вторият период, в който ще се приемат документи за издаване на експортни лицензии за птичето месо, ще бъде от 17 до 21 май 2010 г., а третият – от 25 до 29 октомври 2010 г.

line

Материалът е публикуван по съвместен проект "ОСП - европейският модел за рентабилно земеделие", между Продуцентска къща "Агромедия" и Европейската комисия...повече информация

Повече информация може да видите от интервюто с Ангел Кинанов – зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.