1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ел Ниньо ще бъде най-силният в историята

Ел Ниньо ще бъде най-силният в историята

Ефектът върху глобалния климат се очаква през следващите шест до осем месеца

Тази година климатичното явление "Ел Ниньо" може да бъде едно от най-силните в историята, заявиха експерти от Световната метеорологична организация (СМО) на пресконференция във вторник, предаде "Ройтерс", цитирана от dnevnik.bg.

Климатичните модели и експертите предполагат, че температурата на повърхностните води в източната част на Тихия океан може да е с повече от 2 градуса по-висока от средната, което може да превърне Ел Ниньо в най-силното, откакто се водят измервания.

Обикновено топлият въздух над източната част на Тихия океан е причина за повишени валежи над западния бряг на Южна Америка и сухи условия над архипелага Австралия/Индонезия и региона на Югоизточна Азия, казва Макс Дилли, директор на центъра за предвиждане на климата на СМО.

"Ел Ниньо" също може да донесе по-високи валежи, а понякога и наводнения в региона на Африканския рог и по-сухи условия в Южна Африка.

Най-силно проявилият се "Ел Ниньо" е регистриран през 1997-1998 година. Феноменът е надхвърлил значително нормите и през 1972-1973, както и десетилетие по-късно през 1982-1983 година.

Ефектът върху глобалния климат се очаква през следващите шест до осем месеца.

Рибарите, изкарващи прехраната си във водите на Тихия океан край бреговете на Перу и Еквадор, познават "Ел Ниньо" от столетия, се посочва в материал на Националната космическа агенция на САЩ (NASA).

На всеки между три и седем години по време на месеците декември и януари рибата в крайбрежните води изчезва и те остават без поминък.

Южноамериканските рибари са дали на явлението името "Ел Ниньо", което на испански означава "момче", тъй като феноменът се проявява във времето, когато се отбелязва раждането на детето Исус.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.