1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Енергия от отпадъци ще топли финландски град

Енергия от отпадъци ще топли финландски град

Новото съоръжение ще генерира 90 мегавата топлинна енергия и 50 мегавата мощност

Повишеното търсене на енергия по време на дългите зими в комбинация с тежките екологични стандарти представляват сериозно предизвикателство за енергийното предприятие на финландския град Лахти, пише greentech.bg. Ето защо там ще се построи един от най-модерните в света центрове за преработка на отпадъци и превръщането им в топлинна и електрическа енергия – един проект с подкрепата на ЕИБ.

Лахти е модерен, проспериращ град с население от 100 000, разположено само на час път от по-голямата област Хелзинки. Като център за възобновяеми енергийни изследвания разположеният там Energon формира сърцето на мощен екологичен клъстер. Общинската енергийна компания в Лахти има за цел да осигури надеждно доставяне на енергия при непрекъснато намаляване на вредните емисии.

Използвайки отпадъците от бизнеса и домакинствата в Лахти и Хелзинки като горива, новото съоръжение ще обработва 250 000 тона боклуци годишно, като генерира 90 мегавата топлинна енергия и 50 мегавата мощност. Това е значително повече, отколкото в съществуващите инсталации, благодарение на нов процес на газификация и изгаряне при високи температури и високо налягане на парата. ЕИБ финансира близо половината от проекта (75 млн. евро), като останалите са предоставени от Скандинавската инвестиционна банка, финландското правителство и Lahti Energy.

Проектът в Лахти ще бъде завършен през 2012 г. Той ще допринесе за постигането на целите “Европа 2020″ за устойчив растеж чрез енергийна ефективност, намаляване на отпадъците, намаляване на емисиите на CO2, изследователски иновации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.