1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Епидемия заплашва да намали производството на кафе

Епидемия заплашва да намали производството на кафе

„Листна ръжда“ се разпространява из кафеените плантации от Мексико до Перу особено силно през последните две години

Администрацията на американския президент Обама реши да се обедини с изследователи от Тексас, за да засили борбата срещу гъбичка, която причинява щети на стойност 1 млрд. долара на кафеените растения в цяла Латинска Америка и Карибския басейн, пише greentech.bg.

Така наречената „листна ръжда“ е жълто-оранжева гъбичка, която се разпространява из кафеените плантации от Мексико до Перу особено силно през последните две години. Епидемията заплашва да намали производството на кафе и да вдигне цените на латиноамериканските сортове печено кафе.

Особено тежко засегнати са кафеените сортове Арабика, които се отглеждат в Централна Америка. Те произвеждат висококачествени зърна, използвани в еспресото и много „гурме“ специалитети, които от своя страна се радват на нарастващо търсене.

Освен това напастта застрашава поминъка и сигурността на прехраната на около 500 000 души, които изкарват хляба си с производството на кафе. Особено засегнати ще са дребните фермери и сезонните работници, според Американската агенция за международно развитие (USAID).

Масовите съкращения на работни места на свой ред биха подтикнали хората да търсят прехраната си другаде, а алтернативите са малко и тези хора лесно могат да бъдат тласнати към незаконната търговия с наркотици.

В новата програма USAID стартира партньорство на стойност 5 милиона долара с университета в Тексас за изследване, което да се опита да унищожи гъбичките. Партньорството ще подкрепи изследванията за разработване на устойчиви на „ръждата“ сортове кафе и ще разшири възможностите на институциите в Латинска Америка, които отговарят за кафето, да следят и реагират на огнищата на тази напаст.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.