1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕС обсъжда проблемите в млечния сектор

ЕС обсъжда проблемите в млечния сектор

Нов бунт назрява

Земеделските министри от Европейския съюз се събираха на извънредна среща в белгийската столица, за да обсъдят проблема с производството на сурово мляко в съюза. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов също участва в Съвета по земеделие и рибарство, съобщи БТА.

Млекопроизводители от няколко европейски страни - Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Австрия, Швейцария и Люксембург отново организират протест. И за да бъдат по-ясно чути исканията им, те планират "да нахлуят" в Брюксел с хиляда и повече трактора, предупреждават медиите в Белгия.

Млекопроизводителите смятат да протестират отново срещу плана на Европейската комисия за дерегулиране на млечния пазар в Европейския съюз, според който от 2015 г. трябва напълно да бъдат премахнати квотите за производство на сурово мляко. Те смятат, че силният спад на изкупните цени на млякото, заплашващ оцеляването им, се дължи в най-голяма степен на този план, който започна да се прилага.

Разискванията трябва да доведат до съществен резултат. Ако политиците не вземат никакво решение за гъвкаво прилагане на сегашните квоти, те ще носят отговорност за разрастването на бунта на производителите на мляко, заяви Ервин Шьопгес, председател на белгийската Федерация на производителите на мляко.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.