1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Еврокомисар: От споразумението с Канада няма да спечели всяка държава членка на ЕС

Еврокомисар: От споразумението с Канада няма да спечели всяка държава членка на ЕС

Според експерти хиляди работни места в Европа ще бъдат загубени, ако СЕТА влезе в сила в сегашния си вид

В отговор на въпроси на Момчил Неков и други депутати в земеделската комисия на Европарламента, комисарят по международна търговия Сесилия Малмстрьом призна, че от споразумението с Канада няма да спечели всяка държава членка на ЕС.

Момчил Неков постави въпрос на двама еврокомисари дали малките и средни производители ще се справят с новата канадска конкуренция, ако влезе в сила споразумението със северноамериканската държава, по време на обсъждане с Фил Хоган (еврокомисар с ресор Земеделие) и Сесилия Малмстрьом (Външна търговия). „Няма какво да се залъгваме. Канадското земеделие ще спечели от отварянето на европейския пазар, но ефектите върху европейските земеделци са почти сигурни към загуба“ заяви Неков. Подобни притеснения изразиха депутати от целия политически спектър на Европарламента. Еврокомисарят по международната търговия – Сесилия Малмстрьом, призна, че няма всички да спечелят от това споразумение, в отговор на евродепутатите.

Канада е държава с население около 35 милиона души, но е втора по територия в света, което означава, че тя може да произвежда огромни количества селскостопанска продукция. Европейският съюз към момента има население близо 500 милиона души. Пропорцията за ръст в земеделието натежава отчетливо в полза на Канада. „Според оценки на експерти хиляди работни места в Европа, включително в сектор Земеделие, ще бъдат загубени, ако СЕТА влезе в сила в сегашния си вид“ обобщи Момчил Неков. „Българското правителство, водено от Борисов, не организира нито една обществена дискусия и не представи никакъв анализ и оценка на риска от влизането в сила на това споразумение. Министерски съвет безсрамно претупа темата, като даде набързо и неприсъствено съгласието си за СЕТА в края на октомври. Не е трудно да се досетим дали България ще е сред държавите, които няма да спечелят от този международен договор“ заяви българският евродепутат след края на обсъждането.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз беше подписано в края на октомври в Брюксел. Очаква се то да влезе провизорно в сила след като бъде ратифициран от съвета на министрите на ЕС и от Европейския парламент, което се очаква да се случи февруари догодина. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.