1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Европарламентът одобри допълнителната подкрепа за млечния сектор

Европарламентът одобри допълнителната подкрепа за млечния сектор

Отпускат 300 млн. евро за създаване на специален фонд

С 367 гласа "за" европейските депутати одобриха новия пакет от мерки за подкрепа на млечния сектор, предложен от Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Европарламента, цитирани от Дневник. Мерките ще действат временно до април 2010 г., решиха още депутатите.

Решено е при гласуването на бюджета за 2010 г. да се отпуснат 300 млн. евро, с които ще се създаде специален фонд. Целта е при свръхпредлагане на продукция Еврокомисията да разполага с ресурс за интервенция, се казва в мотивите на вносителите.

Одобрено е и предложението държавите-членки да разполагат с допълнителни средства при преструктуриране на млечния сектор.  В момента отделните държави могат да изкупуват квоти за производство на мляко от фермерите, които решат да преустановят производството.

Предложените мерки ще позволят на правителствата да събират допълнителна национална такса за свръхпроизводство. Допълнителните средства от таксите ще бъдат задържани на национално ниво и ще бъдат използвани за финансиране на преструктурирането на сектора.

Новите мерки влизат в сила едва след одобрението им от Съвета на министрите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.