1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Европейски експерт дискутира със земеделци политиката на ЕС за 2014-2020 г.

Европейски експерт дискутира със земеделци политиката на ЕС за 2014-2020 г.

Снимка:

18-ят Национален аграрен семинар се провежда в курорта Албена до 24 ноември

С предложенията на Европейската комисия за развитие на селските райони в Европа за периода 2014-2020 г. започна 18-ият Националния аграрен семинар, организиран от Добрички панаир АД. Форумът ще продължи до 24 ноември в курорт Албена. Политиката на ЕС беше представена от Джонатан Бейкър, отговарящ за България и Полша в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в ЕК. 92% от териториите в Европа попадат в графата „селски райони“, като у нас този процент е по-висок. Средно 78% от използването на земята в европейските страни е за нуждите на земеделския и горски сектор. През следващия програмен период 2014-2020 г. пред селското стопанство в Европа стоят редица предизвикателства – икономически, екологични и териториални, обобщи Джонатан Бейкър.

Сред препоръките, дадени от Джонатан Бейкър, са анализирането и извличането на поуки от проблемите при прилагането на досегашната ОСП през текущия период. По думите му определените от българските власти стратегически цели трябва да допринесат за приоритетите на Европа 2020 за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Приветствие към участниците в Националния аграрен семинар по време на откриването отправиха изпълнителният директор на Добрички панаир АД Звезделина Иванова и зам.-кметът на община Добрич Надежда Петкова. В семинара се включиха земеделски производители и фермери от страната, председатели на кооперации, представители на научни институти, браншови организации, агрофирми.

Форумът в Албена се провежда със специалното съдействие на Министерство на земеделието и храните, което се представя със самостоятелен информационен щанд по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. На щанда експерти запознават участниците в семинара с възможностите за финансиране по мерките от ПРСР и приемите по тях.

На официална вечеря в първия ден от аграрния семинар бяха връчени традиционните награди на Добрички панаир АД. Приз за земеделски производител на годината получи ЕТ „Жеко Жеков“ от добруджанското село Поручик Гешаново. Фермерът обработва 8500 дка земя. За земеделска кооперация на годината отличието грабна КПТУ в с. Подслон с председател Васил Вълканов. В кооперацията се обработват 2000 дка земя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.