1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Фалшиви продукти за растителна защита заливат Европа

Фалшиви продукти за растителна защита заливат Европа

Снимка:

Основен пазар за паралелната търговия са страните от Южна и Източна Европа

Асоциация „Растителнозащитна индустрия“ България (АРИБ) и представители на частния и държавния сектор обсъдиха текущата статистика и възможностите за борба срещу заплахата от зачестилия поток на фалшиви продукти за растителна защита към Европа. Като инициатива на АРИБ, събитието беше открито от нейния генерален директор Нели Йорданова и председателят на УС на АРИБ Александър Бушермьоле. Представител на държавния контролен орган беше зам.-директорът на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Антон Величков.

Респектираща и интересна с изнесените факти беше презентацията на Детлеф Донерт - член на РГ „Нелегални продукти“ в Европейска асоциация по растителна защита (ECPA). Най-новите данни на Европейската асоциация за растителна защита сочат, че между 5 и 10% от всички пестициди, използвани в Европа, са фалшификати. Основно идват от Китай, а главните пазари за разпространение са страните от Южна и Източна Европа, които са и най-големите производители на земеделска продукция на Стария континент. Нашата страна не прави изключение, макар че все още няма точни данни какво е годишното потребление на фалшификати в България. Според ECPA, факт е, че продуктите за растителна защита са сред едни от най-регулираните продукти в рамките на ЕС и тестовете за тяхното признаване отнемат значително време. Това е и причината производителите на фалшификати да са съсредоточени извън ЕС, основно в Азия. Фалшификатите обикновено достигат до Европа по въздух или по вода, а за да преминат безпроблемно митническите проверки, се транспортират без етикети. Много често това са високо токсични и лесно запалими субстанции, които се превозват без каквито и да било предпазни мерки.

Вносът на нерегламентирани препарати става или в малки опаковки с необходимите етикети, или чрез големи пратки, подлежащи на препакетиране и етикиране, които сами по себе си могат да бъдат както усъвършенствани фалшиви копия, така и нискокачествени ментета. Използването на тези продукти е заплаха не само за фермерите, които ги прилагат. Околната среда и продукцията от третираните култури, която достига до всички нас като крайни потребители, са изложени на все по-увеличаващ се риск.

Позиция в тази посока изразиха и присъстващите представителите на големите фирми от растителнозащитната индустрия, които са членове на АРИБ - мениджърът на BASF-България в отдел „Растителна защита“ Ваня Горчева, Детелин Куцаров – директор „Продажби“ на „Синжента-България“, Веселин Петков, бизнес мениджър в отдел „Растителна защита“ на „Дюпон България“, както и Александър Бушермьоле, в качеството си на мениджър за страната на „Байер КропСайънс.“

Целия матириал за Фалшивите продукти за растителна защита четете в рубрика Актуално на портала

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.