1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Фермери масово лъжат държавата с виртуални животни, за да вземат субсидии

Фермери масово лъжат държавата с виртуални животни, за да вземат субсидии

Схемата била разкрита при проверка на Българската агенция за безопасност на храните

Фермери масово лъжат държавата с виртуални животни, за да вземат субсидии. Схемата била разкрита при проверка на Българската агенция за безопасност на храните. Над 30 % от кравите, овцете и козите в Пловдивска област съществуват само в компютрите на агенцията. Още по-голям е броят на свинете фантоми в местните ферми - над 65%. На практика животните били или изклани, или продадени от фермерите, които обаче пропуснали да изпълнят изискванията на закона и да уведомят за промените ветеринарните лекари, пише в. Монитор.

Проверките стартирали след сигнал в края на миналата година от кметицата на село Бенковски Гергана Титюкова. Тя алармирала БАБХ, че в интегрираната информационна система се водят тройно повече животни отколкото гледат реално стопаните. След това със заповед на областния управител инж. Иван Тотев кметовете на 300 населени места в Пловдивско преброили точно колко са отглежданите животни. „След приключване на преброяването се оказа, че в информационната ни система има приблизително двойно повече животни, отколкото реално на терена”, каза д-р Светозар Василевя шеф на  Областната дирекция по безопасност на храните.

Той уточни, че в Пловдивско най-много са намалели свинете - с 11 643 бройки, или с 66%. Около 30 на сто по-малко налични говеда, овце и кози имало във фермите в Пловдивска област. Основната причина за разминаването е незнанието на стопаните, че при всяка промяна на броя на животните трябва да уведомяват БАБХ. Въпреки незнанието от началото на кампанията били съставени 196 акта на стойност от 10 до 50 лева. При най-фрапиращите нарушения санкцията може да достигне и 500 лева.

„Тепърва ще се проверява какви субсидии са взети за несъществуващи крави защото вече имаме информация за датите на продажбата на броя животни от всяка ферма”, уточни  д-р Светозар Василев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.