1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Филтър в чаено пакетче пречиства водата

Филтър в чаено пакетче пречиства водата

Филтърът в момента е в процес на тестване от Южноафриканското бюро за стандартизация

Нов воден филтър, разработен в Университета в Стеленбош в Южна Африка, може да подсигури милиони хора с чиста питейна вода. Филтърът, който има размера и формата на пакетче чай, ще бъде евтин, лесен за разпространение простичък за използване, предаде Дойче Веле, пише GreenTech.bg.

Вместо да е пълно с черен или зелен чай, пакетчето ще съдържа гранули активен въглен. То ще е направено от нанофибри, третирани с биоциди, които убиват бактериите, а не просто филтрират вода.

Освен че ще е евтин, филтърът също така ще е лесен за разпростраанение из отдалечените и селските райони. Той ще е лесен за използване, тъй като може да се поставя в адаптер, който пасва на почти всички стандартни пластмасови бутилки. Всеки филтър може да пречисти един литър дори от най-замърсената вода – до степен, когато тя е напълно безопасна за пиене. След като се използва, филтърът може да бъде изхвърлен и е биоразградим.

Филтърът в момента е в процес на тестване от Южноафриканското бюро за стандартизация. След това той ще бъде представен на ООН и всички неправителствени организации, които са проявили интерес към него.

При наличието на над един милиард души по света, които живеят без достъп до чиста питейна вода, необходимостта от такъв филтър е огромна. Когато влезе в масово производство, разработчиците предвиждат той да струва по-малко от една трета евроцент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.