1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Финансовата криза ще доведе до спад в емисиите на парникови газове

Финансовата криза ще доведе до спад в емисиите на парникови газове

Спадът на емисиите ще бъде приблизително с 1,3%

Финансовата криза, която удари световните финансови пазари през 2008 г. ще доведе до спад в емисиите на парникови газове през следващата година, смятат експертите. Макар че намалението ще бъде два пъти по-малко от досега предвижданото и ще бъде различно за отделните държави. Учените смятат, че количеството емисии на парникови газове е тясно свързано с икономическия растеж, така че е нормално да се очаква световната финансова криза да им повлияе пише ecomedia.bg.

Само преди година, експертите изчислиха, че финансовата криза ще доведе до спад на емисиите с 2,8% - приблизително количеството, с което емисиите се увеличават ежегодно.

Сега, международна група учени от "Глобалния въглероден проект" (Global Carbon Project) докладват, че спадът на емисиите ще бъде с 1,3% - доста по-малко от очакваното преди.

Според тях разликата се дължи на това, че Международният валутен фонд е надценил влиянието на финансовата криза върху глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), казва д-р Пеп Канадел, изпълнителен директор на Global Carbon Project.

Канадел посочва още, че финансовата криза няма да се отрази еднакво върху емисиите на всички страни. Докато емисиите на въглероден диоксид спадат през 2009 г. на места като Северна Америка, Европа и Япония, те се увеличават значително в Китай и Индия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.