1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. FISHLOVE идва в България!

FISHLOVE идва в България!

Снимка:

За първи път у нас световни знаменитости позират с морски обитатели

Впечатляващи и дръзки фотографии, които предизвикаха значителен обществен интерес в редица държави, ще бъдат показани за първи път в България.
 
На 26-и юли в 18,30 ч. в галерия Credo Bonum може да видите серия от снимки, в които известни личности позират с морски обитатели. Сред знаменитостите, осмелили се да застанат пред обектива, прикривайки телата си единствено с удивителните морски създания, изпъкват имената на актрисите Хелена Бонъм Картър, Джуди Денч и др. Провокативната изложба е част от световно движение FISHLOVE, посветено на опазването на моретата и океаните от разрушителните риболовни практики. По тази причина към всяка от фотографиите присъства и информация доколко съответният вид се добива устойчиво и дали е подходящо да го използваме като потребители.

Наскоро доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН алармира, че годишната консумация на риба се увеличава два пъти по бързо от нарастването на населението на Земята. Днес средното количество изядена риба на човек възлиза на над 19 килограма годишно, което е два пъти повече, откокото преди половин век. В резултат само за 4 десетилетия морските видове са намалели с 39%. Статистиката показва, че глобалното „производство“ на риба, включващо както аквакултури, така и риболов, възлиза на 171 милиона тона за 2016 г. А в същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските животни за храната и доходите си. 98% от тях живеят в развиващите се страни.

В контекста на тази стряскаща тенденция основната цел на кампанията е да обърне общественото внимание към неустойчивите риболовни практики, които с бързи темпове унищожават морските екосистеми. На откриването на изложбата ще присъства и ръководителят на WWF България – Веселина Кавръкова. Тя ще разкаже повече за проблема със свръхулова, как природозащитната организация се бори с него и как всеки един от нас може да допринесе за решаването му. Ценни потребителски съвети под формата на игра с възможност за награди посетителите ще намерят и на интерактивна инсталация – Фризер, предоставена от WWF.

Колоритната изложба е включена официално и в поредицата от събития, посветени на Европейския ден на морето, координирани от Европейската комисия. Тя ще се проведе от 26-и юли до 27-и август в галерия Credo Bonum по инициатива на д-р Атанас Грозданов от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и с дейната подкрепа на WWF България. Входът е свободен по време на цялата изложба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.