1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Фотографска изложба на „Грийнпийс“- България показва природосъобразното земеделие

Фотографска изложба на „Грийнпийс“- България показва природосъобразното земеделие

Фотографиите представят живота и работата на няколко български земеделски стопанства

Храна за живот: фотографии от екологични ферми“ е името на фотографската изложба, която всички желаещи могат да разгледат в Gallery 2.0 (ул. 6-и септември № 26) до 22 ноември. Инициатор на проявата е „Грийнпийс“- България, а целта е да се популяризира екологичното земеделие и добрите български примери в тази област. Фотографиите представят живота и работата на няколко български земеделски стопанства, които следват принципите на екологичното земеделие, а автори са Иван Дончев и Анастас Търпанов. След 22 ноември изложбата ще бъде преместена в различни други локации.

„Основната ни идея е да покажем как бихме желали да изглежда системата за производство на храната ни, как тя може да се развива в хармония с околната среда и какви са проблемите и трудностите, с които се сблъскват фермерите, избрали този път на развитие. Допитахме се до различни производители, запознахме се с множество истории и се срещнахме с много иновативни фермери, с отговорно отношение към природата, които са решили да оставят комфорта на градския живот и да се отдадат на това да произвеждат храната ни по начин, който е по-добър за нас като потребители и за околната среда“ - споделя Меглена Антонова, координатор „Екологично земеделие“ в „Грийнпийс“- България.

„Всяка една история на фермерите е уникална. Сред тях има както българи, така и чужденци, както потомствени производители, чието семейство от поколения развива лозарството, така и начинаещи фермери, които никога не са се занимавали със земеделие, но са се вдъхновили от традициите и начина, по който местните хора отглеждат храната си и днес всеки ден се учат от грешките си, за да правят същото“ - добавя Меглена Антонова.

Изложбата е част от кампанията на „Грийнпийс“ за екологично земеделие, в рамките на която организацията анонсира също онлайн платформата в помощ на земеделските производители bg.farmers2farmers.org, както и пилотната програма за международен обмен на фермери в страни от Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.