1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Франц Фишлер: Земеделието ще продължи да е ключов икономически сектор и България трябва да намери своето място там

Франц Фишлер: Земеделието ще продължи да е ключов икономически сектор и България трябва да намери своето място там

Очаква се да отпаднат квотите за мляко и захар в страните от Европейския съюз

Земеделието ще продължи да бъде ключов икономически сектор и България трябва да намери своето място в този процес. Това заяви днес, 22 октомври, бившият еврокомисар по аквакултури и рибарство Франц Фишлер, който участва в конференция на тема „Българското земеделие – три години членство в ЕС. Бъдеще на Общата европейска селскостопанска политика” край Варна.

По думите на Фишлер българското мляко, сирене, домати, плодове, зеленчуци, ядки и вино са много търсени в ЕС, но трябва да се наблегне и на рекламата на стоките, както и да се отговори на търсенето от страна на потребителите. „Без реклама нищо не може да се прави”, категоричен бе специалистът. Той допълни, че в най-скоро време се очаква да отпаднат квотите за мляко и захар в страните от Европейския съюз, а след тях и тези за почти всички продукти. Фишлер обърна внимание и на няколко много сериозни проблема в сектора, които засягат не само България, но и целия Европейски съюз.

По думите му особено сериозен проблем касае промените в климата. Той коментира, че до 2050 година държавите членки на съюза са приели тезата, че емисиите от парниковите газове трябва да се намалят с 80%, с което да не се допусне увеличението на температурата на планетата с повече от 2 градуса. По неговите думи това би било възможно с преминаването към произвеждане на биомаси. Фишлер бе категоричен, че ще бъдат успешни страните, които инвестират в научно-изследователски дейности в тази насока. „Искам да отбележа, че България може да бъде сред първите в тази сфера”, категоричен бе бившия еврокомисар.

Сериозен проблем е и застаряването на населението в селскостопанските райони, което също се отразява като негативен фактор в бранша. Фишлер допълни, че младите хора бягат от селскостопанските райони към градовете. Според него трябва да се обърне внимание на този факт и чрез европейски проекти те да бъдат задържани в селското стопанство, а също и да се намерят други дейности, които да ги задържат в тези райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.