1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Франция се страхува, че новият бюджет на ЕС ще доведе до намалени директни субсидии за фермерите

Франция се страхува, че новият бюджет на ЕС ще доведе до намалени директни субсидии за фермерите

През октомври ще бъде отбелязана втората година на официални преговори по новата ОСП

След доклад, публикуван от Кипърското председателство на Европейския съюз, във Франция се събудиха страхове, че новият бюджет на ЕС ще доведе до намалени директни субсидии за фермерите, въпреки силната опозиция на Париж срещу този ход, предаде EurActiv.

През октомври ще бъде отбелязана втората година на официални преговори по новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Франция е най-големият получател на средства по нея и още от самото начало се бори за запазването на размера им както за 2013 г., така и за седемгодишния бюджетен период 2014-2020 г.

Липсата на яснота по преговорите даваше някаква надежда на Франция, че нещата ще се запазят, но скорошен документ на кипърското председателство показа, че може да се стигне до намаляване на субсидиите към фермерите в многогодишната бюджетна рамка.

"Председателството остава убедено, че е неизбежно да бъде намалено общото ниво на разходите, предложени от комисията, включително вътрешните и външните елементи на многогодишната финансова рамка за 2014-2020 г.", е отбелязано в документа.

При такова положение бюджетът за селското стопанство няма как да остане незасегнат, тъй като при него отиват най-голямата част от европарите, пише "Дневник".

Френският министър по европейските въпроси потвърди, че такова нещо е било обсъждано и изрази своето "голямо съжаление". Той цитира и друга част от текста, която изрично говори за директните плащания, но без точни числа: "Средната сума за директни плащания на ЕС за хектар ще бъде намалена с (Х% до У%) от фискалната 2015 г. до фискалната 2020 г."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.