1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Французин ще се опита да преплува Тихия океан

Французин ще се опита да преплува Тихия океан

Гривна, поставена около глезена на плувеца, ще създава магнитно поле, което ще отблъсква акулите

Французинът Беноа Льокомт, който живее в САЩ, ще се опита догодина да постави световен рекорд, като преплува 5500 мили (8851 км) в Тихия океан, като потегли от Япония, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от "Дневник".

Това ще бъде второто голямо морско приключение на 44-годишния Льокомт, който през 1998 г. стана първият човек, преплувал Атлантическия океан със собствени усилия, без да се придвижва с плавателно средство. Това начинание му отне 73 дни.

По време на новата си мисия французинът ще се старае да плува по осем часа на ден, а през нощта ще почива на статичен катамаран. Льокомт ще потегли от Токио и ще се възползва от теченията от запад на изток. Той ще бъде снабден със свръхмодерни технологии – високотехнологична маска, снабдена с екран и софтуер за разпознаване на гласа, ще му позволява да води телефонни разговори и да получава имейли докато плува. Междувременно микрочип, имплантиран под кожата му, ще следи денонощно здравословното му състояние. Гривна, поставена около глезена на плувеца, ще създава магнитно поле, което ще отблъсква акулите. Освен това Льокомт ще бъде защитен от мрежа и екип от помощници, които при нужда ще отблъскват хищниците на водни ски. Приключението ще бъде заснето и ще се отразява на живо във Facebook.

Смъртта на баща му от рак през 1991 г. мотивира Льокомт, който по професия е архитект и има две деца, да предприеме опасното плуване в Атлантическия океан. Причината за новото му начинание е същата. С преплуването на Тихия океан той цели да събере пари за изследване на рака и да помогне за създаването на "платформа за подкрепа" на хора, които се борят със заболяването.

След атлантическата си авантюра Льокомт заяви: "Моята битка беше много по-различна от тази на болните от рак. Това беше мое решение и можех да се откажа по всяко време. Но докато плувах осъзнах по-добре тяхното страдание и какво е усещането да не знаеш какъв ще бъде изходът".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.