1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Германски колекционер купил за 10 хил. евро 80-годишен трактор

Германски колекционер купил за 10 хил. евро 80-годишен трактор

Машината е била собственост на земеделската кооперация в търговищкото село Гaгово, а впоследствие на частно лице

Германски колекционер купил за 10 хил. евро 80-годишен трактор, стопанисван дълги години от ТКЗС в Търговищко. Сделката  за машината от марката "Ланц - Булдог" станала възможна, след като чужденецът се сдобил с документ от регионалния музей във Велико Търново въпреки многократни откази преди това от аналогична институция в Търговище, съобщи БНР.

Тракторът, произведен преди повече от 80 години, е бил собственост на земеделската кооперация в търговищкото село Гaгово, а впоследствие на частно лице, купило земеделските имоти.

В продължение на 10 години колекционерът многократно е отправял запитвания в Регионалния исторически музей в Търговище и в кметството на село Гагово да купи и изнесе от страната трактора и винаги е получавал отрицателен отговор. Според директора Магдалена Жечева, това е движима историческа ценност, а експертното заключение за идентификация е от Регионалния исторически музей във Велико Търново, независимо че село Гагово е в Търговищка област. Според компетентните органи формално няма нарушение на законодателството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.