Гнездовият период на къдроглавия пеликан в ПР „Сребърна” премина успешно

При подготовката за есенната миграция са преброени около 300 броя птици

Гнездовият период на къдроглавия пеликан в Поддържан резерват „Сребърна” е преминал в спокойна обстановка, без неблагоприятни фактори, които да го компроментират, отчитат от Регионалната инспекция по околна среда и водите - Русе.

В началото на 2014 г., през февруари около 80 двойки загнездиха на наколните платформи и бреговата ивица. През април птиците се сдобиха с ново поколение. Отглеждането им протече в нормална обстановка, което доведе до тяхното израстване и самостоятелност. През месец юли птиците мигрираха в съседните водоеми и по поречието на река Дунав. При подготовката за есенната миграция и прелитане над територията на резервата в полет са преброени около 300 броя (възрастни екземпляри и млади от новото поколение).

След отлитането на птиците съгласно работна програма, изпълнявана от „Льо Балкан”  започнаха поддържащи дейности в пеликанската колония, които включват  почистване и укрепване на наколните платформи и подготовката за  изграждане на нова.

През месец септември на територията на резервата са наблюдавани розови и къдроглави пеликани, неми лебеди, малки бели чапли, черни щъркели и земеродни рибарчета.

В момента водното ниво  в езерото е 275 см., а в захранващия канал в  230 см. Продължават да навлизат водни количества от р. Дунав.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.