1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Големи различия в цените на земята в ЕС

Големи различия в цените на земята в ЕС

Вижте най-новите данни на Евростат

Цените на селскостопанските площи в Европейския съюз силно се различават, показват най-новите данни на Евростат. Най-високи са те в Нидерландия, а България е сред държавите с най-евтини парцели.
 
В Ниската земя един хектар обработваема земя струва средно по 69 632 евро, като цената на площите във всички региони там е над всички останали средни стойности в Европейския съюз. Въпреки това сред регионите на ЕС, за които има налични данни, най-високите цени на обработваемата земя са били в испанския регион на Канарските острови, където за един хектар се плащат средно по 120 477 EUR. 
Земеделската земя е най-евтина в Хърватия, като през 2020 година стойността на хектара е средно 3 440 евро. На регионално равнище хектар обработваема земя струва най-малко в Югозападния регион на България  - средно по 2 051 евро. 
Равнището на цените на земята зависи от редица фактори, като например националните закони, регионални особености, в това число климат, близост до мрежи, и местни фактори на производителността - качество на почвата, наклон, дренаж и т.н. Важни са и пазарните сили на предлагане и търсене, включително влиянието на правилата за чуждестранна собственост. 
 
Във всички региони на Европейския съюз, за които има данни, закупуването на обработваема земя е било по-скъпо от закупуването на постоянни пасища. Най-голямата разлика, до 20 пъти по-висока цена, е на гръцките острови в Северно Егейско море и в испанския регион Мурсия. По същия начин закупуването на напоявана обработваема земя е било по-скъпо от ненапояваната в почти всички региони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.