1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Големите круизни кораби ще бъдат отклонявани от историческия център на Венеция

Големите круизни кораби ще бъдат отклонявани от историческия център на Венеция

Мярката ще влезе в пълна сила след година

Специална комисия одобри планове за отклоняване на големите круизни кораби от историческия център на Венеция, като мярката ще влезе в пълна сила след година.

В момента туристическите кораби, извисяващи се над покривите и кулите на града и превозващи хора, колкото жителите на малък град, преминават на 300 метра от площад "Сан Марко". Миналата година 645 кораба са акостирали в града. Кабинетът на премиера Енрико Лета съобщи във вторник, че комисия е одобрила прокопаването на нов канал, така че морските съдове да влизат в лагуната от запад и така да избягват стария град. Според изчисления на пристанищните власти във Венеция всичко трябва да приключи след около две години.

Още от януари обаче ще бъде намален с 20% спрямо 2012 г. трафикът на круизни кораби с над 40 000 тона водоизместимост през Венеция, а на по-малките фериботи веднага е забранено да преминават пред историческия център.

Според "Ройтерс" от ноември 2014 г. Венеция ще е затворена за кораби с над 96 000 бруто регистър тона. Преди да одобри забраната премиерът Лета се срещна с министрите на транспорта и културата, както и с управителя на района Венето и кмета на Венеция.

Властите се разтревожиха да не стане голяма катастрофа в една от най-посещаваните туристически атракции в света след като 114-хилядният круизен кораб "Коста Конкордия" се блъсна и потъна миналата година в остров Джио като уби 32 души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.