1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Големият восъчен молец e животното с най-остър слух

Големият восъчен молец e животното с най-остър слух

Ухото на това удивително насекомо може да долови честоти до 300 килохерца

Големият восъчен молец, който снася яйцата си в пчелните кошери, е животното с най-остър слух, 150 пъти по-чувствителен на високи честоти от този на човека.

Ухото на това удивително насекомо може да долови честоти до 300 килохерца. За сравнение нашият слухов апарат може да реагира на честоти единствено в спектъра между 2 и 5 килохерца.

Големият восъчен молец отдавна е познат на науката. Но сега за първи път учените от университета в Лийдс, водени от д-р Хана Мойр, установиха колко чувствителен е слуховият апарат на тези насекоми. Те са живо свидетелство за процеса на "ко-еволюция", тоест когато развитието на тези полезни характеристики е свързано с предпазването от естествените им врагове в природата, пише БТА.

А в случая с молците става дума за прилепите. Летящите бозайници използват ултразвуковата ехолокация за откриване на своята плячка. В ухото на прилепите звуковите възприятия оживяват в детайлна картина. Но те издават честоти най-много до 212 килохерца, около две трети под възможностите на слуховия апарат на молците.

Екипът от Лийдс използвал изтънчена техника, така наречените лазерни доплерови виброметри, за да измерят слуха на 20 восъчни молци. Те веднага долавят утразвуковите импулси на прилепите и техните сигнали за ухажване от голямо разстояние. А ухото им е много просто устроено и в него има само 4 рецептора. Въпреки това слуховият апарат на молците може да долови най-високите честоти в животинското царство.

Учените предполагат, че слухът им е еволюирал до такива висини, за да могат те да се предпазят от прилепите дори и летящите бозайници да се научат да издават звук в още по-висок честотен спектър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.