1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Градинарството намалява риска от сърдечен удар и инсулт

Градинарството намалява риска от сърдечен удар и инсулт

Шведски учени от университета Каролинска в Стокхолм изследвали 4232 души

Работата в градината или ремонтът на къщата удължават живота, установи изследване на хора над 60-годишна възраст, предаде Би Би Си. То показва, че избягването на заседналия начин на живот е от ключово значение за хората в напреднала възраст. Шведски учени от университета Каролинска в Стокхолм изследвали 4232 души и установили, че градинарството намалява риска от сърдечен удар и инсулт.

Възрастните хора прекарват повече време в заседнало положение и правят по-малко упражнения от хората в другите възрастови групи. Поради това те се насочвали към дейност, която е по средата на заседяването и пълноценните упражнения, като поправянето на колата или ремонт на дома, окосяването на моравата, бране на къпини или ловуване, отбелязва БГНЕС.

Резултатите показали, че хората, които са по-активни през деня, са изложени на по-малък риск от сърдечен удар, но тези, които извършват по-скромна дейност без упражнения, също са по-малко застрашени от хората, които не правят нищо. По време на 12-годишното изследване активността намалила опасността от инсулт с 27% и от смърт с 30%.

"Обичайно активното ежедневие се отразява благотворно на сърдечно-съдовото здраве и дълголетието при възрастните хора независимо дали хората редовно правят упражнения", отбелязват авторите на изследването. Учените обясняват, че застояването за дълго време намалява метаболизма на хората, а липсата на активност може да промени хормоните, произвеждани в мускулните тъкани. Това може да навреди сериозно на цялостното здраве.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.