1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Гръцки фермер отглежда мини дини

Гръцки фермер отглежда мини дини

Първоначално Панайотис бил скептичен

Лятото е сезонът на дините. В Гърция, както и у нас, тези плодове са изключително популярни. Проблеми създава единствено големият им размер, който затруднява покупката. Затова гръцки фермер се е специализирал в отглеждането на миниатюрни представители на дините.
 
Всичко започнало случайно, разказва Панайотис Гилтидис от селцето Нео Агионери, на 30 километра северозападно от Солун. Преди няколко години дядо му, който живее в Израел, му изпратил шепа семки от непознат в Гърция сорт дини и го посъветвал да ги засее.
 
Първоначално Панайотис бил скептичен. Първата година засял само няколко, като на шега. Тази година вече е убеден, че трудът си заслужава, защото новият сорт дава плодове, които са с размер между голям орех и топка за тенис, а теглото им не надвишава 200 грама. Кората им наподобява тази на пъпеш, кафява и с бели черти. Вътрешността е съвсем като на диня – сладка, мека и сочна.
 
"Тези дини влизат в дамска чанта, особено по-малките, които са колкото червило", казва Гилтидис. Тазгодишната реколта вече е на път да узрее, а първите 20 екземпляра Панайотис успял да продаде на един ресторант и магазин. И двамата купувачи са останали възхитени от новия артикул.
Гърция е един от най-големите производители на дини в света и с 204 000 тона е на шесто място по износ. Преди южната ни съседка са Испания с 840 000 тона, Мексико с 590, Италия с 306 и Мароко с 240 000 тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.