1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Гръцките фермери продължават протестите

Гръцките фермери продължават протестите

Скъпите бензин и дизел са и основният двигател на инфлацията

Продължават протестите на фермерите в Гърция. За пореден път те заплашиха да блокират магистралата между Солун и Атина, недоволни от политиката на правителството.
 
Основният повод за недоволството на стопаните в южната ни съседка са високите цени на горивата и електричеството, вдигнали разходите им с 50 на сто. Скъпите бензин и дизел са и основният двигател на инфлацията, която през декември достигна малко над 5%, най-високото ниво за последните 11 години.
 
За да смекчи последствията, правителството в Атина отпусна близо милиард и 700 милиона евро за компенсации за фермерите, домакинствата и бизнеса. Отделно за аграрния сектор бяха заделени 170 милиона евро, но според стопаните това не е достатъчно. С тези пари властите ще компенсират 80 на сто от допълнителните разходи за енергия за месеците от август до декември, както и половината от сметките за януари и февруари. Освен това ДДС върху торовете и препаратите за растителна защита беше намален с 46 на сто до 13%.
 
Въпреки това фермерите се опасяват, че ще изгубят поминъка си и че селата и малките градове ще бъдат обезлюдени. Затова те са готови да излязат с тракторите си и да блокират възлови кръстовища, като това до Лариса. В селата северно от град Солун местните производители вече излизат с трактори по площадите на селата, като доказателство, че са в готовност да се насочат към магистралата. Засега регионите близо до границата с България не са засегнати от протестни действия, но и там блокади не са изключени. 
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.