1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. "Грийнпийс“ - България представи онлайн платформа за обмен на екологични практики

"Грийнпийс“ - България представи онлайн платформа за обмен на екологични практики

На събитието беше представена и новата пилотна програма за международен обмен на фермери

„Грийнпийс“- България представи на пресконференция днес, 10 октомври онлайн платформата за екологично земеделие farmers2farmers. С нея организацията цели да улесни споделянето на екологични земеделски практики и общуването между фермери с отговорно отношение към опазването на околната среда. Платформата е международна и ще позволи на земеделски производители от цялата страна и Европа да общуват помежду си, да обменят добри практики, да обсъждат реални казуси и да решават заедно проблеми в работата си. България е първата страна, в която стартира новата платформа.
 
„Желанието на екипа ни е да припомним, че екологичните и щадящи природата практики са бъдещето на земеделието, а не неговото минало, както понякога се внушава. Затова създадохме една иновативна платформа за споделяне, която да подкрепи екологичните фермери, улеснявайки комуникацията помежду им и изграждайки една общност, способна да решава много от проблемите на своите членове“ - споделя Меглена Антонова, координатор „Екологично земеделие“ в „Грийнпийс“- България.
 
По време на пресконференцията тя представи седемте принципа на „Грийнпийс“ за екологично земеделие: хранителна независимост, насочване на ползите от производството към производителите и потребителите, разумно производство на храна, биологично разнообразие, поддържане на здрава почва и чиста вода, екологичен контрол на вредителите и издръжливи хранителни системи.
 
„Като екологична организация, „Грийнпийс“ се интересува от практиките на фермерите. Причината е, че според нас в момента начинът, по който се произвежда голяма част от храната ни, не е добър нито за производителите, нито за потребителите, нито за планетата ни като цяло“ - добавя Меглена Антонова.
 
На платформата bg.farmers2farmers.org фермерите ще открият информация за реални казуси и решения на редица проблеми, споделени от фермери от цяла Европа. Те ще могат сами да споделят актуалните проблеми в работата си, както и своя опит в областта. Преди да бъде споделена, информацията ще бъде проверявана от научния екип на „Грийнпийс“, което ще бъде своеобразен коректив за нейната достоверност и актуалност.
 
На събитието беше представена и новата пилотна програма на „Грийнпийс“ за международен обмен на фермери. Тя ще позволи на участниците да се запознаят от първа ръка с екологичните практики в десет земеделски стопанства в Белгия, Гърция, Франция и България, прекарвайки близо седмица в тях. Желаещите да се включат, могат да кандидатстват от 10 октомври до 3 ноември 2016 г., а формата за кандидатстване също е достъпна в онлайн платформата bg.farmers2farmers.org. Те ще преминат процес на одобрение от екипа на „Грийнпийс“, след което от тях ще бъдат избрани двама участници от всяка държава в програмата. Обменът ще се осъществи до средата на 2017 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.