1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Холандски търговец на антики продава колекцията си от над 5000 неотваряни бутилки коняк

Холандски търговец на антики продава колекцията си от над 5000 неотваряни бутилки коняк

Купувачите ще бъдат проучени предварително

Холандски търговец на антики продава колекцията си от над 5000 неотваряни бутилки коняк и други ликьори, за която твърди, че е най-голямата по рода си, предаде Reuters.

Най-ценната бутилка в колекцията на Бей ван дер Бунт, която се оценява на общо 6 милиона евро, датира от 1795 г. и е коняк, носен от армията на Наполеон на военен поход. Според самия колекционер бутилката ще достигне между 100000 и 150000 евро.

Бутилката обаче не може да бъде продадена самостоятелно – тя върви заедно с всички останали ценни напитки. Колекцията, чието начало поставя прадядото на Бунт през 1880 г., се предлага за един единствен купувач.

"Целим се към заможен купувач от Русия или Китай, защото смятаме, че хората в тези страни биха дали парите си за подобно нещо", коментира експертът Барт Лейминг, който организира търга. Изискванията на Бунт обаче не свършват дотук. Той иска бъдещият купувач да е страстен почитател на ликьора, но и да не възнамерява да отваря бутилките, за да ги изпие, пише inews.bg.

"Притесняваме се потенциалният купувач да не реши да опразни някои от бутилките. Ще проучим предварително купувачите, за да минимизираме този риск", пояснява Лейминг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.