1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Холандски учени направиха кюфте от нишки мускулна тъкан, отгледана в лаборатория

Холандски учени направиха кюфте от нишки мускулна тъкан, отгледана в лаборатория

Месото от епруветка е с гаранции за екологичност и зачитане на правата на животните

Холандски учени направиха кюфте от нишки мускулна тъкан, отгледана в лаборатория. Месото от епруветка е с гаранции за екологичност и зачитане на правата на животните. То може да реши и проблема с кризата с храната. Получено е от мускулни клетки от д-р Марк Пост от университета на Маастрихт в Холандия.

Д-р Пост представи мостри от месото, което ще бъде сготвено и опитано в Лондон следващия месец, за да види светът и потенциалните дарители на средства, че то е нещо реално, пише БТА.

Програмата сега се финансира от холандското правителство и от анонимно дарение от 300 000 евро. Засега обаче е неясно дали потребителите, които обичат да мислят за пържолите и надениците си като за нещо, появило се естествено, ще възприемат идеята те да са отгледани в лаборатория.

Месото в епруветка, наричано също култивирано месо, е животински продукт, но той не се взима от живо животно. То е съвсем различно от имитациите на месо, които са направени от растителни протеини. Кюфтето от лабораторно месо се състои от около 20 000 тънки ленти култивирана мускулна тъкан. Според д-р Пост вкусът му е приемлив. При готвенето към него се добавя само сол и пипер. Технологията още е в ранен етап. Учените продължават да я усъвършенстват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.