1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Храната ни съдържа ГМО, но не знаем

Храната ни съдържа ГМО, но не знаем

Хляб, вафли и салам съдържат над 2 % генно модифицирани продукти


Националната лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ провежда изследвания от 2004 г. на процентното съдържание на ГМО в различни продукти, предлагани в търговската мрежа, съдържащи соя, царевица или ориз. Въпреки че някои от пробите са показали, че надвишават допустимата граница от закона граница на  0.9% съдържание на ГМО, това не е било отбелязано на етикетите, съобщи сдружение Агролинк.

През 2004 г. 61 от  изследваните 125 продукта  са съдържали ГМО,  а 19 от тях - над 2% ГМО, т.е. това са 15.2%  от изследваните продукти.  Между тези проби са соевата кайма „Витабел”, царевичният тостерен хляб „Златна Добруджа”, корнфлейксът „Оликорн” на фирма „Олинеза”, показва докладът.

През 2005 г. от 157 изследвани проби 59 са съдържали ГМО съставки, като отново в 19 са били с над 2 процента ГМО, но въпреки това не са били етикетирани като такива. Между тях са кренвирши и телешки салам от месокомбинат „Кики” - Харманли, кюфтета и кебапчета на скара на фирма „Дидо” и траен колбас „Бургас”, допълват от Агролинк.

Хронологията продължава без промяна по отношение на спазване на законодателството и обществения интерес – през 2006 г. са изследвани 140 продукта. 27 от тях са съдържали ГМО, а в 5 съдържанието на ГМО е превишавало допустимата норма. През 2007 г. са взети проби от 434 продукта, като 84 са съдържали ГМО.  В 17 продукта съдържанието е било над 0.9%, като в 10 от тях ГМО е било дори над 2%. Между тези продукти са шпек „Народен” (над 1.17% ГМО),  варена наденица „Народна” (0.95% ГМО), салам „Камчия”( над 2.0% ГМО), колбас „Хамбургски” (1.74% ГМО).

През 2008 г. са  анализирани 272 броя проби, 132 са съдържали ГМО, 113 в законовите граници, а  19 - над 0.9%, т.е. е следвало да бъдат етикетирани, че съдържат ГМО. Между тях са вафли „Лачита” (над 2 % ГМО), мини вафли „Family” (над 2 % ГМО), хрупкава вафла „Кредо” (над 2 %ГМО), показва проучването на Агролинк.

През 2009 г. са анализирани общо 181 проби, като 63 от тях са съдържали ГМО, а в 15 с надвишено ГМО – шпек „Народен” (над 2% ГМО), сурова наденица „Елит” (2% ГМО) , сух шпек - траен варено пушен салам „Витамес” (над 2% ГМО),  бяло соево брашно „IZZI”  (над 2% ГМО) .

В резултат става ясно, че през периода 2004-2009 г. са изследвани общо 1304 проби от хранителни продукти и в 448 (34.35%) е установено за наличието на ГМО, като в  94 (7.2%)  то е било два пъти над пределно допустимото. От анализираните продукти само етикетите на 2 показват, че съдържат ГМО.  През 2009 г. процентът на българските производители с превишено съдържание на ГМО спрямо чуждите вносители е 64 %, докато през 2005-2008 г.  е бил 30%. В доклада липсва информация за санкциите на фирмите, които не спазват закона.

Изследването е достъпно на сайта на националната лаборатория:
http://www.sriokoz.com/documents/temi/hrani/Internet%20GMO%20food_sept_09.htm

Неотдавна във Франция се предложи етикетирането на продукти със съдържание на ГМО да започва от 0.1%, а не от 0.9%  както е в Директива 2001/18, а в  Германия, Австрия, Италия вече е въведено етикетиране „Без ГМО”, припомнят от Агролинк.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.