1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Храната от клонирани животни е безопасна за консумиране

Храната от клонирани животни е безопасна за консумиране

Месото и млякото от клонираните животни и тяхното потомство не представляват опасност за здравето, е мнението на независими учени

Консултативният комитет по новите храни и процеси смята, че храната е малко вероятно да представлява риск. Агенцията за хранителни стандарти ще обсъди заключенията през декември, преди да даде по-нататъшни съвети на министрите.

Въпросите, повдигнати от докладите през лятото, че месо от клонирани животни е било продавано на потребителите, все още остават без отговор, казват от британската Асоциация на земеделците (Soil Association).

Въпреки това, учените от комисията казват, че няма съществена разлика между месото и млякото от клонирани и продуктите от конвенционалните животни, което е в съответствие с редица други научни оценки. Според Агенцията за хранителни стандарти (FSA) се е появила информация за три случая, свързани с клонирани крави, продадени във Великобритания.

По думите на Андрю Уодж, учен в Агенцията за хранителни стандарти: "Консултативният комитет по новите храни и процеси потвърди, че месото и млякото от клонирани животни и тяхното потомство не показва съществена разлика от конвенционално произведените месо и мляко, и поради това е малко вероятно да представлява риск за безопасността на храните."

В САЩ, Южна Америка и Азия, земеделските производители могат да развъждат животни от клонирани крави, овце и свине, с цел да се увеличи производството на мляко и месо. От фермерите в Европа, които искат да вкарат продукти от клонирани животни в хранителните вериги, обаче, се изисква специално разрешение, тъй като тези продукти се считат за "нови храни".

Научният кореспондент на Би Би Си Палаб Гош твърди, че това е в резултат от забрана. Нарушаване разпоредбите за новите храни може да докара глоба в размер до 5000 лири. Някои европейски фермери смятат, че са поставени в неизгодно положение, като им е отрязана възможността да използват тези технологии, допълва кореспондентът на ББС. Критиците обаче казват, че са налице силни етични и хуманни причини за забрана на използването им в европейското селско стопанство.

"Има много въпроси без отговор по отношение на клонирането на животни - както етични, така и практически - и недостатъчно законодателство в тази област, заяви говорителката на Земеделската асоциация. -  Не само, че клонирането има отрицателни последици върху хуманното отношение към животните, но също така липсват дългосрочни данни за въздействието върху здравето."

Европейската комисия предлага да се забрани месото и млякото от клонингите и тяхното потомство. Бордът на FSA ще обсъди това на срещата си през декември, като резултатите ще повлияят на становището на Великобритания по този въпрос в Европа. Говорител на организацията заяви, че бордът е поискал повече яснота от Европа, но промяна в позицията е малко вероятно да се случи в близко бъдеще. "Отделните страни-членки могат самостоятелно да тълкуват законодателството на Европейския съюз, но очевидно се различаваме от комисията по тези въпроси", каза още той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.