1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Илон Мъск дава 6 млрд. долара за борба с глада

Илон Мъск дава 6 млрд. долара за борба с глада

В момента на ръба на гладна смърт са жителите на 43 държави

6 милиарда долара ще даде Илон Мъск за борбата с глада по света. Дарението му обаче е обвързано с условия.
 
Най-богатият човек на света и директорът на Световната програма по прехрана към ООН Дейвид Бийзли влязоха в задочен спор, изнесен в социалните медии, след като Бийзли написа, че 6 милиарда долара, взети или дадени от хора като Мъск, ще помогнат на 42 милиона души да не умрат от глад.
 
В отговор Мъск каза, че е готов да продаде акции на тази стойност, ако от ООН му предоставят точен отчет как са похарчени парите. Според милиардера всеки дарител и цялата общественост имат правото да видят къде отиват средствата. Бийзли от своя страна гарантира, че Програмата по прехрана разполага със съответните механизми, които гарантират пълна прозрачност. 
 
В интервю Бийзли се обърна към Мъск, посочвайки, че не иска от него всеки ден да дарява пари, а го призовава да дари само 2 процента от своето богатство. Благосъстоянието на Мъск се изчислява на 300 милиарда, 2 процента са равни на 6 милиарда долара.
 
По данни на Световната програма по прехрана за миналата година тя е разполагала с бюджет от 8 и половина милиарда долара. Тези пари са стигнали за предоставяне на храна на близо 115 милиона души. По думите на Бийзли в момента на ръба на гладна смърт са жителите на 43 държави, като най-застрашени са Афганистан, Централноафриканската република, Демократичната република Конго, Етиопия, Хондурас, Судан, Уганда, Венецуела, Йемен и Зимбабве. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.