Интерактивни светлини заменят уличното осветление в Холандия

Целта на умната автомагистрала е да се направят пътища, които са по-устойчиви и сигурни

Светлопоглъщащи пътни маркировки светят в тъмното и заменят стандартното улично осветление по един 500-метров участък от магистрала в Холандия. Този проект е първият етап от тестването на концепция, разкрита през 2012 г. от дизайнера и иноватор Даан Роозегарде, който представи своите планове за „интелигентна магистрала“ по време на Dutch Design Week.

Целта на умната автомагистрала е да се направят пътища, които са по-устойчиви и сигурни чрез използването на интерактивни светлини, интелигентна енергийна система и интелигентни пътни знаци, които се адаптират към специфичните условия на движение. За да стане възможно пътищата да светят в тъмното, те се третират със специален фотолуминизиращ прах, който прави уличното осветление ненужно. Прахът се „зарежда“ от слънчевото греене през деня. Той е в състояние да свети в продължение на до 10 часа през нощта, пише greentech.bg.

Холандскитер репортери, които вече са взели участие в тест драйв по новия път казват, че това е преживяване като в приказка.

Роозегарде казва за своята идея, че се е зародила, докат един ден седял в колата си и гледал пътищата, удивлявайкки се колко много пари се харчат за тях. Така се зачудил как ли би изглеждал пътят на бъдещето и започнал да си представя разни технологии, които „излизат от комютърния екран“ и стават част от ежедневната ни реалност.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.