1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ирландски фермери протестират срещу ОСП

Ирландски фермери протестират срещу ОСП

Според фермерския съюз законът е приет, без да се съобразява с последиците за икономиката и селското стопанство

Мащабна протестна акция предприеха ирландски фермери, излезли на улицата в много градове на страната. Недоволството им е насочено срещу националния стратегически план за ОСП, програмата за намаляване на нитратите и срещу нов закон за опазване на климата.
 
Към протестните акции призова Ирландският фермерски съюз, който е на мнение, че новите правила са прекалено голямо предизвикателство за стопаните на острова.
 
Новият закон за опазване на климата предвижда Ирландия да намали емисиите си от въглероден диоксид с 51%. Според фермерския съюз законът е приет, без да се съобразява с последиците за икономиката и селското стопанство. За да изпълни предписанията, аграрният сектор ще трябва да намали производството, което ще се окаже фатално за голяма част от фермерите, предупреждават от организацията. Най-голямата опасност идва от редуцирането на поголовието в животновъдните стопанства.
 
Критиката срещу националния план за ОСП е заради заложеното в него предложение всички субсидии да бъдат намалени с 25%, а със спестените средства да се финансират екосхемите. Проблемът е там, че само малка част от стопаните са в състояние да се квалифицират за тези схеми, а тези, които все пак успеят, ще имат по-големи разходи.
В тази връзка Фермерският съюз призовава правителството да използва всички възможности, предоставени от Брюксел за изработването на националния стратегически план и екосхемите. Така стопаните ще могат да получават по-големи субсидии. Освен това браншът иска по-голяма подкрепа за животновъдството, която да се осъществи чрез ПРСР. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.