1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ирландски художник пресъздаде картина на Леонардо на арктическите ледове

Ирландски художник пресъздаде картина на Леонардо на арктическите ледове

Целта на проекта е да привлече вниманието към необратимите промени в климата

Ирландският художник Джон Куигли възпроизведе от медни листове многократно увеличено копие на шедьовъра на Леонардо да Винчи "Витрувианския човек" на арктическите ледове в пролива Фрам, за да привлече вниманието към тяхното топене, предаде РИА "Новости".

"Ирландският художник Джон Куигли, прочут със своите ярки и оригинални работи, специално за Грийнпийс пресъздаде в Арктика копието на "Витрувианския човек" на Леонардо да Винчи. По своите размери копието може да се сравни с четири олимпийски басейна /50 метра дълги и 25 метра широки всеки/. Целта на проекта е да привлече вниманието към необратимите промени в климата, заради които се топи леда на Арктика", се казва в съобщението на природозащитната организация.

Картината е пресъздадена на ледниците в пролива Фрам между Гренландия и Шпицберген на 800 км от Северния полюс. Екипажът на кораба Arctic Sunrise под ръководството на художника взе активно участие в "нарисуването" на "Топящият се Витрувиански човек". За изработването му бяха необходими няколко километра медни листове, които обикновено се използват за производството на слънчеви батерии. Предвижда се медта да бъде използвана вторично.

"Витрувианският човек е само метафора. Чрез нея ние бихме искали да покажем, че климатичните промени буквално разяждат тялото на нашата цивилизация", заяви художникът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.