1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Италиански дизайнер е създал "слънчева фурна", която превръща солената вода в питейна

Италиански дизайнер е създал "слънчева фурна", която превръща солената вода в питейна

Приспособлението произвежда приблизително половин литър прясна вода на ден

Италиански дизайнер е създал "слънчева фурна", която превръща солената вода в питейна, съобщава VisualNews.com.

Идеята хрумнала на дизайнера Габриеле Диаманти по време на пътуванията му в развиващите се страни, когато се сблъскал с проблема с липсата на достъпна питейна вода. За да допринесе за разрешаването му, италианецът е решил да използва нещо, което в тези страни има в изобилие - слънчева светлина.

Изобретението на Диаманти представлява "слънчева фурна", която кондензира поставената в нея солена вода и я превръща в питейна. Приспособлението, наречено Eliodomestico, произвежда приблизително половин литър прясна вода на ден. Процесът е сравнително прост. Слънчевата фурна функционира като обърната наопаки кафемашина. Рано сутрин "бойлерът" в горната й част се пълни със солена вода. През деня с покачването на температурата и налягането парата се просмуква през свързваща тръба и се събира в капак в долната част. Той действа като кондензатор, превръщайки парата в прясна вода, пише vesti.bg.

Капакът има двойна функция - след като се напълни с питейна вода, той може да се постави на главата - популярна форма за пренасяне на продукти в развиващите се страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.