1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Италия отбеляза Деня на тирамисуто

Италия отбеляза Деня на тирамисуто

Всяка година се провежда конкурс за най-добре приготвен десерт

Италия отбеляза Деня на тирамисуто, вероятно най-известният десерт на Ботуша. Празникът е учреден през 2017 година по идея на няколко местни сладкари и автори на кулинарни книги.
 
Традиционното тирамису се приготвя със захар, яйца, сирене маскарпоне, кафе и бишкоти и има дълга история. Според някои легенди първообразът се ражда в края на 18-ти век, но по-достоверни източници го отнасят към по-ново време, около началото на 40-те години на миналото столетие. 
 
Открай време десертът се радва на огромна популярност в своята родина и по цял свят. През пандемичната 2020-та консумацията на тирамису в Италия е скочила с пет процента, сочат статистическите данни, цитирани от президента на специализираната Тирамису академия в Тревизо, близо до Венеция. По думите му сладкото изкушение е помогнало на италианците да преодолеят периодите на карантина. Освен приготвеното у дома, те масово са пазарували готово тирамису от супермаркетите, или са го поръчвали от най-близката сладкарница.
 
Всяка година около Деня на тирамисуто се провежда конкурс за най-добре приготвен десерт, както и за новаторски рецепти. За фантазията на кулинарите няма граници – днес вече има алтернативни предложения, съдържащи различни плодове, фъстъчено масло или други добавки. Най-новата екзотична вариация, представена тази година, е тирамису със зелен чай. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.